Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ  ΤΗΣ  ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.
Για πρώτη φορά, ενεργό κίνημα γυναικών είχαμε το 1857, όταν οι υφάντριες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή κατέλησε σε σφαγή από την αστυνομία.
 Σε ανάμνηση αυτής της προσπάθειας και σαν φόρο τιμής απέναντι σε εκείνες της γυναίκες, ο  εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς Συνέλευσης, ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911 από τη Δανία, τη Σουηδία και την Ελβετία με τις υπόλοιπες βορειοευρωπαικές χώρες να ακολουθούν.
Σαν επίσημη γιορτή θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Έκτοτε η 8η Μαρτίου, αποτελεί  μια μέρα κινητοποιήσεων για την υποστήριξη της ισότητας και ισοτιμίας των  γυναικών σε όλο τον κόσμο.  
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!
Μπορείτε να ακούσετε:
Να και μερικές διάσημες γυναίκες σε έργα τέχνης.
Η Παριζιάνα, τοιχογραφία από το ανάκτορο της Κνωσού, 1700-1500 π.Χ.  Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης.



Λεονάρντο  Ντα Βίντσι:   Μόνα Λίζα, θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής, 1519, Μουσείο Λούβρου, Παρίσι

Αφροδίτη της Μήλου, καταπληκτικό έργο της ελληνιστικής τέχνης,  1ο αιώνας π.Χ, Μουσείο Λούβρου, Παρίσι
Βαν Γκογκ:  Γυναίκες ανθρακωρύχοι που κουβαλούν σακιά με κάρβουνο, 1882



1 σχόλιο: